Etusivu     Yritykset ja Business     Koti     Autoasiaa     Rakentaminen     Uusi tekniikka ja tietokoneet     Teatteri     Internet     vaatteet ja kaupat     Matkailu     Terveys     Turvallisuuspalvelut     Valokuvaus ja valo     Kiinteistöt     Rakennustekniikat     Hautajaiset     Lemmikit    

 

Valokuvaus ja valo


 

 
Valokuvaus on tieteen, taiteen, sovelluksen ja käytännön ansiosta kestävien kuvien luomista tallentamalla valoa tai muuta sähkömagneettista säteilyä joko elektronisesti kuvasensorin avulla tai kemiallisesti valoherkällä materiaalilla, kuten valokuvakalvolla. Nykyään kuvia otetaan lähinnä digitaalikameralla ja kuvankäsittelyssä on apuna tietokone ja muita teknisiä laitteita. Samoin älypuhelimet ovat suosittuja valokuvaukseen, niiden kuvanlaatu on kuitenkin paljon parantunut viime vuosina.
Harrastajien lisäksi on paljon ammattivalokuvaajia eri puolilla Suomea kuten valokuvaaja Vaasa ja valokuvaaja Helsinki.
Tyypillisesti linssiä käytetään kohteiden heijastuneen tai lähetettävän valon tarkentamiseen todelliseen kuvaan kameran valoherkällä pinnalla ajastetun valotuksen aikana. Elektronisella kuvasensorilla tämä tuottaa sähkövarauksen kussakin pikseleessä, joka käsitellään elektronisesti ja tallennetaan digitaaliseen kuvatiedostoon myöhempää näyttöä tai käsittelyä varten. Tuloksena valokuvamulsiolla on näkymättömät piilevä kuva, joka myöhemmin kemiallisesti "kehitetään" näkyvään kuvaan, joko negatiiviseksi tai positiiviseksi riippuen valokuvausmateriaalin tarkoituksesta ja käsittelymenetelmästä. Kalvolla negatiivista kuvaa käytetään perinteisesti tuottamaan positiivinen kuva paperialustalle, joka tunnetaan nimellä tulostus, joko käyttämällä suurennusta tai kosketuspainatusta. Valokuvausta käytetään monilla tieteenaloilla, valmistus (esim. Fotolitografia) ja liiketoiminta sekä sen suorempi käyttö taide-, elokuva- ja videotuotantoon, virkistyskäyttöön, harrastukseen ja massatekniikkaan.
Sana "valokuvaus" luotiin kreikan juuret φωτός (phōtos), genetiivi φῶς (phōs), "light"[2] ja γραφή (graphé) "edustus avulla linjat" tai "piirustus",[3] yhdessä merkitys "piirustus valo".
Nykyään otetaan myös paljon valokuvia ja videokuvia ilmasta, jolloin puhutaan ilmakuvauksesta. Ilmakuvaus on haastavampaa siinä mielessä että kameraa ei pidetä kädessä vaan se on kiinnitetty radio-ohjattavaan kopteriin. Tämän vuoksi ilmakuvaus hinta on kalliimpi kuin tavallisen valokuvauksen hinta.

Useita ihmiset voi olla keksi samalla uuden aikavälillä nämä juuret itsenäisesti. Hercules Firenze, ranskalainen taidemaalari ja keksijä asuu Campinas, Brasilia, käytetään ranskan muoto sanasta, photographie, yksityinen muistiinpanoja, jotka Brasilialainen historioitsija uskoo, kirjoitettu vuonna 1834.
Valokuvauksessa erittäin tärkeä asia on valo. Huonossa valossa ei saa hyviä kuvia. Hyvät lamput ovat tärkeitä silloin kun luonnonvalo ei riitä. Joskus näkee käytössä taskulamppuja ja otsalamppuja pimeällä ja ne kyllä riittävät omaan kulkemiseen, mutta kamera tarvitsee hyvän salamavalon. Laadukkaita lamppuja myy www.suomenturvallisuustuote.fi
Sana "valokuvaus" luotiin kreikan juurista φωτός (phōtos), φῶς (phōs), "light"  ja γραφή (graphé) "edustus linjoilla" tai "piirustus"  merkitys "piirustus valolla".  Useat ihmiset ovat saattaneet luoda saman uuden termin näistä juurista itsenäisesti. Ranskalaista taidemaalaria ja keksijä, Hercules Florence, joka asui Campinasissa Brasiliassa, käytti ranskalaista sanan muotoa, photographie, yksityisinä muistiinpanoina, jotka brasilialainen historioitsija uskoo kirjoittaneen vuonna 1834. Tämä väite on laajalti raportoitu, mutta sitä ei ole koskaan todettu itsenäisesti epäilemättä. Saksalainen sanomalehti Vossische Zeitung, joka pidettiin 25. helmikuuta 1839, sisälsi artikkelin Photographie, jossa keskusteltiin useista etuoikeusvaatimuksista - erityisesti Talbot'sista - Daguerren keksinnöistä.  Artikkeli on sanan aikaisin tunnettu esiintyminen julkisuudessa. Se allekirjoitettiin "J.M.", jonka uskotaan olevan Berliinin tähtitieteilijä Johann von Maedler.  Sir John Herschelille on perinteisesti annettu luottoa sekä sanan valmistamiseksi että sen käyttöönottamiseksi yleisölle. Hänen käytöksensä yksityisessä kirjeenvaihdossa ennen 25. helmikuuta 1839 ja hänen Royal Societyin luennollaan aiheesta Lontoossa 14. maaliskuuta 1839 on pitkään ollut hyvin dokumentoitu ja hyväksytty vakiintuneiksi tosiasioiksi. Keksijät Niepce, Talbot ja Daguerre eivät ole tunteneet tai käyttäneet sanaa "valokuvaus" vaan viittasivat niiden prosesseihin nimellä "Heliography" (Niépce), "Photogenic Drawing" / "Talbotype" / "Calotype" (Talbot) ja " Daquerreoype "(Daguerre).
 

     
           
           
           
           
 
Copyright © 2007-2016 Yhteystiedot: HC Gaz Suomi | hcgaz@hcgaz.com